W najnowszym numerze Serwisu Informacyjnego Uzależnienia nr 2 (110) 2025 znaleźć można artykuł Katarzyny Okulicz-Kozaryn z Zakładu Zdrowia Dzieci i Młodzieży Instytutu Matki i Dziecka (IMiDz). Artykuł dotyczy Badania prowadzonego przez ten Instytut dotyczącego spożywania alkoholu przez kobiety w czasie ciąży.
Celem badania była ocena rozpowszechnienia picia alkoholu w czasie ciąży na podstawie trzech źródeł:
1. Danych z wywiadu medycznego zbieranego rutynowo przy przyjęciu pacjentki do porodu w klinice ginekologiczno-położniczej IMiDz.
2. Danych z ustrukturyzowanego wywiadu kwestionariuszowego prowadzonego z pacjentką po porodzie.
3. Stężenia etyloglukuronidu (EtG) we włosach matki. Glukuronid etylu (EtG) jest jednym z biomarkerów, czyli obiektywnie mierzalnych biologicznych wskaźników obecności w organizmie metabolitów alkoholu.
Biomarkery alkoholowe można wykryć w wielu różnych materiałach pochodzących zarówno od matki, jak i noworodka. EtG ma tę przewagę nad innymi metabolitami, kumuluje się we włosach i dlatego jest używany do oceny zarówno abstynencji, jak i nadmiernego spożycia alkoholu w różnych dziedzinach, od medycyny sądowej po badania medyczne.
Inne biomarkery obecne np. w smółce lub krwi pępowinowej dostarczają informacje o znacznie krótszych przedziałach czasowych. Biorąc pod uwagę, że włosy rosną średnio około jednego centymetra na miesiąc, analiza obciętego, krótko po porodzie, przy głowie, pasemka włosów matki o długości 9 cm umożliwia ocenę picia alkoholu przez cały czas ciąży.
Wywiady i próbki włosów zebrano od 150 pacjentek spośród 217 zaproszonych do udziału w badaniu. Kobiety zostały losowo dobrane spośród pacjentek, które rodziły w Klinice Położnictwa i Ginekologii IMiDz w okresie od czerwca 2022 r. do stycznia 2023 r.
Zapraszamy do lektury tego interesującego artykułu: LINK.