Nie ma określonej, bezpiecznej dawki alkoholu, którą może spożyć kobieta w ciąży. Każda ilość alkoholu w ciąży może zaszkodzić rozwijającemu się płodowi i zwiększyć ryzyko poronienia. Alkohol łatwo przenika przez łożysko, organ, który odżywia dziecko w czasie ciąży. Ciało rozwijającego się płodu nie przetwarza alkoholu w taki sam sposób, jak robi to dorosły. Alkohol jest bardziej skoncentrowany w płodzie i może uniemożliwić dostanie się wystarczającej ilości pożywienia i tlenu do jego ważnych narządów. Narażenie na alkohol w pierwszym trymestrze ciąży – być może zanim kobieta dowie się, że jest w ciąży – może spowodować poważne wady wrodzone. W późniejszym okresie ciąży picie alkoholu może powodować słaby wzrost i uszkodzenie mózgu, co może prowadzić do problemów z nauką i zachowaniem.

PAMIĘTAJ!

Problemom tym można zapobiec, nie pijąc alkoholu w czasie ciąży. Nie pij, jeśli próbujesz zajść w ciążę lub podejrzewasz, że możesz być w ciąży.

Czytaj więcej na: Zespół FAS – przyczyny, objawy, leczenie. Opieka nad dzieckiem z FAS (medonet.pl)